Wil je door iedereen aardig gevonden worden?

Dat hoeft echt niet hoor, lief kind. Je hoeft zeker niet door iedereen aardig te worden gevonden. Je gaat ontdekken dat naar mate je ouder wordt, dat steeds minder vol te houden wordt. En populariteit is later iets wat besmettelijk kan zijn: omdat anderen je bewonderen doen nieuwkomers dat automatisch ook. Maar ze weten niet waarom, ze doen als het ware gewoon “mee”. Hun bewondering is op drijfzand gebouwd. En er hoeft niet veel te gebeuren, of ze laten het object van hun bewondering vallen.

Oma heeft in projecten waarin zij werkte aan den lijve ondervonden dat op momenten dat de bazen haar begrepen en ondersteunden, iedereen haar ineens leuk vond. En op het moment dat zij politiek een bedreiging vormde en de bazen haar niet ondersteunden, verrassend veel collega’s haar ook lieten vallen. Waarbij dan dit weer in het omgekeerde kon veranderen als een nieuwe projectleider zag dat zij toch echt wel gelijk has, maar dan ook weer terug kon draaien als die met pensioen ging. Na een paar slagen wist je dan echt wel wie de echte vrienden waren en wie de meelopers die elk moment weer konden veranderen.

Het mooiste blijkt het als je gewoon jezelf zodanig trouw kunt blijven, en dat je jezelf ook moedig en duidelijk laat zien. En ook laat zien waar je het mee eens bent, en waarmee niet. Zo ga je zien dat diegenen die je steunen dat vanuit de grond van hun hart doen, en je vriendschappen voor het leven maakt. Maar ja, diegenen die je mening verwerpen soms ook jou daarna ontlopen. Met andere woorden, laat jezelf trots zien zoals je bent, en je vrienden zullen nòg betere vrienden worden. En ja, de prijs daarvoor is dat je ook vijanden kunt maken. Maar wees ook daar trots op. En het zal soms nog gebeuren dat wanneer die vijanden toch het inzicht verwerven dat je gelijk hebt, geen vijanden meer zijn maar bewonderaars die juist je standvastigheid waarderen.

Ik eindig met een gedichtje, misschien een beetje extreme, maar het schijnt wel een ander licht op de wens aardig gevonden te worden door iedereen. Hier komt-ie:

“You have no enemies, you say?

Alas, my friend, the boast is poor.

He who has mingled in the fray

of duty that the brave endure,

must have made foes.

If you have none,

small is the work that you have done.

You’ve hit no traitor on the hip.

You’ve dashed no cup from perjured lip.

You’ve never turned the wrong to right.

You’ve been a coward in the fight.”

Charles Mackay

 

Photo by Sam Manns on Unsplash
Dit delen:

Leave a Reply