Krijg je jouw terechte verwijten als een boomergang weer terug geserveerd?

Lukt het je even niet om goed voor jezelf op te komen, lieve schat? Oma weet hoe dat voelt. Als je niet voor jezelf opkomt, dan doe je het in de ogen van velen niet goed, dus je moet voor jezelf opkomen. Maar daar zijn vele manieren voor. Hoe kom je voor jezelf op?

  • Als iemand je pijn doet, doe je die dan gewoon pijn terug?
  • Als iemand je vals beschuldigt, ga je jezelf dan met allemaal bewijzen verdediging?
  • Als iemand je uitscheldt, scheldt je dan nog harder terug?
  • Pareer je iedere aanval met een tegenaanval?
  • Als iemand je voor schut zet, zet je die dan ook voor schut, liefst nog erger?
  • Als iemand iets van jou stuk maakt, eis je dan dat die dat betaalt? Of maak je dan ook iets van hun stuk?

Eigenlijk is dit een lijstje van de dingen die niet werken, maar wat dan wel?

Wat er is gebeurd is heel vervelend. Dus het eerste wat we moeten doen is zorgen dat het niet nog erger wordt, en al helemaal niet voor jezelf.  In feite is dat wat er in bovenstaande situaties gebeurt. Maar er zijn betere paden, en je kunt kiezen. Wat Oma heeft gezien is dat mensen die het gebeurde vooral niet al te serieus opvatten, al een streepje voor hebben. Dat kan zich uiten in simpele replieken als:

  • “Hé, pas op jij, hè?” (op luchtige toon)
  • “Hé, waar zijn we mee bezig?” (vriendelijk vermanend)
  • “Oeps, dat kan nooit de bedoeling zijn?”(begrijpend)
  • etc.

Want hoe terecht ook een verwijt zou zijn, die hebben de neiging om terug te komen als een boomerang en jou pijn te doen. Voor je het weet escaleert de situatie dan, en heb je het steeds minder in de hand.

Als je elkaar goed kent, dan kun je soms een situatie het beste vooraf opvangen, door te zeggen b.v.: “Dat wil je toch niet hè, dat dat weer gebeurt?” . Je zult zien, je makker kan er dan zelf voor kiezen iets niet weer te laten gebeuren. Maar dat is voor situaties die zich al eerder hebben voorgedaan.

Als je je makker ervoor kunt behoeden dat die de fout maakt, dan ben je een geweldige steun en iemand waar men graag op vertrouwt. Want wie wil nu niet iemand in de buurt hebben die je liefdevol belet de menselijke fouten te maken waar we allemaal achteraf spijt van kunnen gaan krijgen?

Helaas, aan verwijten achteraf heeft men zo weinig, want je kunt de klok nou eenmaal niet terug draaien, en gedane zaken nemen geen keer. Dus indien nodig, schrijf gerust alle verwijten van je af op papier, maar stuur die verwijten nooit naar de boosdoener toe. Grote kans dat men er namelijk helemaal niet mee om kan gaan, dat er geen begrip voor is en er veel meer boosheid over je heen komt dan je ooit verdient hebt, lief kind.

Dus als je voor jezelf opkomt, door iemand ervoor te behoeden dat die jou pijn doet, heb je mogelijk tegelijkertijd een vriend of vriendin voor het leven gemaakt. En voelen zij zich dankbaar of schuldig, maar in elk geval niet boos.

Lukt het niet, en moet je toch het pad van de verwijten kiezen, verwijt jezelf dan in elk geval niets. Je bent dan in elk geval voor jezelf opgekomen. Men weet dan dat er met jou niet te spotten valt. Maar wees voorbereid op wat terug komt. Want zoals we vroeger zeiden, “Wie kaatst, moet de bal verwachten!”.

 

Photo by frank mckenna on Unsplash

 

Dit delen:

Leave a Reply