Wil je alles kunnen?

Mijn lieve kleinkind,

Vroeger, toen Oma nog een jong meisje was, verzekerde haar vader haar bij herhaling dat je alles kon worden wat je wilde. Dat waar een wil was een weg was. Dat was een mooie, verleidelijke gedachte.

Èn zou je kunnen vragen, nu terug kijkend, is Oma dan ook alles geworden wat zij wilde? Welnee! Want dat was toch eigenlijk onzin, niemand kan echt àlles worden wat die wil. En waar een wil is van de één komt die ook nog een heleboel andere willen van anderen tegen op het pad. Sommigen zullen willen helpen, anderen juist weer niet, en weer andere zullen misschien zelfs jaloers zijn als je heel succesvol dreigt te worden en het juist gaan dwarsbomen.

Want alles is afhankelijk van allerlei factoren, waarvan je lang niet alles in de hand kunt hebben. Dus als het niet lukt, is dat gewoon pech. Het is niet jouw schuld, het hoeft er niet aan te liggen dat je niet hard genoeg probeerde. Je kunt alleen maar doen wat in je vermogen ligt, en wat niet al te erge problemen voor je omgeving (zoals b.v. je kinderen) oplevert. Dat kan afhankelijk zijn van je genen, je gezondheid, je netwerk, noem maar op. Dus lukt het niet? Trek het je niet al teveel aan. Het is al geweldig dat je het geprobeerd hebt, en verder kan geluk ook mee of tegenzitten.

Het kan zelfs tegen je werken. Want Oma moest jong werk zoeken. Met “Je kunt alles kunnen wat je wilt” en de spoed die geboden was in het achterhoofd, keek Oma in de (toen nog) krant voor een baan. Wat had men juist toen net heel veel nodig? Boekhouders. Zo was makkelijk en snel aan een inkomen te komen, en Oma is toen jarenlang boekhouder geweest. Werd ze daar blij van? Welnee, juist doodongelukkig! Want dat had haar vader vergeten erbij te vertellen. Dat je er ook nog blij van moest kunnen worden. Want ja, je doet het wel elke dag, hè?

Laten we dan ook maar dat oude advies aanpassen: “Je kunt alles worden waarvan je weet dat je er blij van wordt, wat je energie geeft, en waar je passie ligt!”

Liefs,

Oma.

 

print
Dit delen:

Leave a Reply

Your email address will not be published.