Hoe belangrijk is gelukkig zijn?

Ach lieverd, misschien moeten we kijken naar “wat is geluk?”

Er is uitgezocht dat mensen die geluk nastreven, en dat hopen te vinden met een leuke man/vrouw, met een leuk huis, of met een leuke promotie, zich daar hoe dan ook na vier jaar niet meer zo gelukkig door voelen. Ook niet per sé ongelukkig hoor, maar het is dan gewoon geworden. Waardoor ze op jacht gaan naar het volgende.

Is dat altijd zo? Er is één uitzondering op, en dat is als je een passie hebt waarvan de uitvoering je voldoening bezorgt. Dat is de mooiste vicieuze circle die je kunt hebben. Je maakt, speelt of bedenkt iets moois, afhankelijk of je een kunstenaar, muziekant of uitvinder bent b.v.. Tijdens het maken kom je in flow. Dat is als een drug, de tijd speelt geen rol meer, het lijkt alsof het vanzelf gaat, alsof het niet anders kan. Het is een heerlijk voorbeeld van het vrij stromen van positieve energy. Is het stuk dan af, dan verlang je weer naar het volgend moment, de volgende creatie/muziekstuk/uitvinding etc. En telkens weer die voldoening, dat geluksgevoel. Dat heeft niet alleen met creatieve werken te maken. Als dierenarts, leraar of verpleegster, wat dan ook, kun je ook in die heerlijke flow komen als dat is waar je hart ligt.

Als dat geluk je deel is, dan zul je zien dat heel veel mensen je zullen steunen, waarderen, bewonderen.

Aan de andere kant, als je je opoffert, b.v. een baan hebt die geen voldoening schenkt, maar die je volhoudt omdat je voor je gezin wilt zorgen, dan kan dat naar voor je aflopen. Omdat je b.v. zelf weinig plezier beleeft aan wat je doet, straal je dat misschien ook uit. Anderen kunnen je vervelend gaan vinden, zonder eigenlijk zelf te weten waarom. Ze doen dan niet aardig tegen je. Je kunt uitgeput raken van de negatieve energy die zo’n baan van je vergt. Ergens voelen anderen dat je niet doet waarvoor je gemaakt bent. Misschien is hun afwijzing toch enigszins een positief iets, omdat het je hopelijk zover kan krijgen dat je stopt met dat vervelende werk, en op zoek gaat naar iets waarin je werkelijk je draai kunt vinden.

Dus, “gelukkig” zijn in die zin dus van datgene doen waarvoor je in de wieg gelegd bent, is werkelijk super belangrijk. Schroom dus niet om waar mogelijk alles in de strijd te gooien om uiteindelijk te kunnen zijn wie je bent en te kunnen doen wat je voldoening geeft en waarmee je in je kracht komt te staan.

Dit delen:

Leave a Reply