Heb je een groot talent? Hoe ga je daarmee om?

Wat een geschenk is het, lieverd, om geboren te worden met zo’n groot talent!

Maar komt iedereen met zo’n groot talent wel op zijn of haar pootjes terecht? Wordt het herkend en erkend? Komt het tot ontplooiing?

Iedereen heeft een talent. Maar sommige talenten worden niet als zodanig herkend, bij voorbeeld een talent om te praten. Wat toch ook een geweldige gave is, dat geeft je de mogelijkheid om bruggen te slaan en mensen te verenigen. Maar ik heb het hier over muziek, sport, de kunsten, goochelen b.v. Sommigen hebben zelfs voor heel veel verschillende zaken talent, dan komt het helemaal aan op goed beheersen. Oma heeft verschillende geweldig getalenteerde heren gekend waar niets van terecht kwam, omdat zij niet konden kiezen en alleen maar een beetje van alles probeerden, alvorens weer naar iets anders te grijpen, hun hele leven lang! Dus dat is zeker geen geschenk, om veel talenten te hebben.

Heb je een talent, ga kijken naar andere met een vergelijkbaar talent, en zie hoe hun leven zich ontplooid heeft, b.v. bij schildertalent: van Gogh, Chagall of heel interessant, Sean Scully, een Engelse schilder die zelf besefte dat hij niet kon schilderen zoals andere kunstschilders en zich alleen zijn hele leven toelegde op het schilderen van brede strepen. Allen hebben gemeen dat zij met immense doorzettingsvermogen en focus bleven leren en onophoudelijk aan de weg bleven timmeren.

Wat wil dit zeggen? Ongeacht hoe getalenteerd of we zijn, zonder doorzettingvermogen en onophoudelijke verrijking van onze kennis en vaardigheden kan dat wat wij zouden kunnen bereiken toch net niet lukken. Dus denk nooit, ik hoef niet zo hard te proberen, ik ben toch van nature al beter dan iedereen om mij heen. Want de vervolgstappen brengen je meer en in in het gezelschap van anderen die net zo goed zijn als jij. En dan wordt het pas interessant! Zet ‘m op! Het kan je lukken!

 

 

 

 

Painting by Vincent
Dit delen:

Leave a Reply