En wat als je partner je geen cadeautjes (meer) geeft?

Ach lieverd,

Wat zou het toch mooi zijn als onze partners altijd lief en romantisch waren op de momenten dat het telt. Als zij met de Kerst, met Oud&Nieuw, met de verjaardagen, er helemaal ook voor ons zouden zijn. Wat zou dat toch van die speciale dagen de hoogtepunten van ons jaar maken. Dat zouden de momenten kunnen zijn om alle kleine schermutselingen en frustraties onder het tapijt te vegen. Wat zouden die vervelende momentjes dan onbelangrijk worden.

Want trouwens, “doen we dat niet ook voor hun”? Wij “geven daarmee toch de hints, en het goede voorbeeld”? En als ze het dan toch niet doen, en in plaats van aandacht voor ons te hebben, juist op de dagen stuurs en sjagrijnig zijn, wat betekent dat dan?

Tja, het zal niet in alle relaties voorkomen, maar wanneer het dat wel doet, in hoeverre is dat dan een ramp? Een voorbode van het einde van de relatie? Je zou ze toch door elkaar willen schudden wanneer ze juist op de belangrijke momenten de kansen laten liggen die, nou ja, voor jou belangrijk zijn.

Oma haalt in antwoord de wereldberoemde psycholoog en adviseur Dr. Phil aan, die zelf zoveel relaties “redt” in zijn psychologie programma’s op tv. Wel, het amuseerde mij enorm om vanuit zijn eigen woorden te leren dat hij zelf zelfs ook nooit cadeautjes koopt voor zijn vrouw Robin. Zij koopt ze, zij verpakt ze feestelijk en zij geeft ze vooraf aan Dr. Phil, zodat hij, wanneer het moment daar is, met een zwierig gebaar weer aan haar kan geven. En ja, zij beaamde dat ook lachend, daar had zij helemaal geen moeite mee. Die twee zijn al 44 jaar gelukkig getrouwd.

Vaak krijgen partners het enorm benauwd als er cadeaux gekocht moeten worden. Zij hebben werkelijk geen idee waar ze goed aan zouden doen. Dat levert dan frustratie, paniek en/of ontwijkend gedrag op, waar niemand blij van wordt. En wat spanning brengt.

Oma’s raad: overweeg de oplossing van Robin hierboven, en koop lekker zelf (uit de gesamenlijke pot) iets extra speciaals, wat je heel graag wilt hebben. Dan ben jij blij, dan word je niet teleurgesteld en is er hierdoor geen spanning op de speciale dag.

Want partners betekent ook elkaar’s onhandigheidjes en zelfs onhebbelijkheidjes een beetje opvangen en neutralizeren als het kan. Kan dat altijd? Nee, niet altijd, maar het is het proberen waard. Want als dat lukt, dan ben je voor elkaar van onschatbare waarde.

 

 

Photo by Simon Marsault 🇫🇷 on Unsplash

Dit delen:

Leave a Reply