En als je ouders je niet opvoeden?

Ach lieverd, dat verdient geen enkel kind!

Maar toch komt het voor. Omdat je geen ouders hebt. Omdat je ouders het te druk hebben met andere dingen. Om wat voor een reden dan ook kun je geheel op jezelf terug worden geworpen.

Gelukkig heb je een gevoel meegekregen, voor wat klopt, wat niet klopt. Voor wat rechtvaardig is en wat onrechtvaardig is. Voor wat eerlijk is en wat oneerlijk is. En ga zo maar door. Maar wat betekent dit in de praktijk? Hoe weet je hoe je om kunt/mag/moet gaan met dit soort situaties in de praktijk? Gelukkig is hier een leuke manier voor.

Wat Oma deed, en dat waren natuurlijk wel andere dagen, Oma las veel. Heel veel. Oma voelde zich van kinds af aan aangetrokken tot boeken van alle soorten. Avonturenboeken, filosofische boeken, grappige boeken, romantische boeken, en vooral ook heel veel klassieke boeken die de tand des tijds hadden doorstaan. Al lezende deden zich allerlei situaties voor; rechtvaardig/onrechtvaardig. eerlijk/oneerlijk, liefdevol/liefdeloos, trouw/vals, noem maar op.

Al lezende bleek er van binnen van nature een klein stemmetje te zitten, die met de juiste dingen instemde, en tegen de foute dingen protesteerde. En telkens werden dan Oma’s inzichten weer aangevuld en versterkt.

Want ja, als het niet anders kan, dan is het vaak mogelijk voor een slimme jongen of meisje om zichzelf voor een groot deel op het juiste pad te sturen. En een goede solide basis voor zichtzelf op te bouwen. En daar toch een goed leven mee op te bouwen.

Tegenwoordig gaat dat misschien niet alleen met boeken, maar ook met andere zaken, zoals films, televisie series, spelletjes. Maar vertrouw op dat kleine stemmetje van binnen die aangeeft of iets klopt of niet klopt, kan of niet kan. Wie weet is dat nog beter dan foute ouders die je een verkeerd pad op sturen. En je kunt dan heel trots zijn omdat je dat helemaal aan jezelf te danken hebt! En natuurlijk aan al die goede schrijvers die het je mogelijk hebben gemaakt om in gedachte met de situaties te spelen die je in hun boek hebt “ervaren”.

 

 

 

Photo by Ben White on Unsplash
Dit delen:

Leave a Reply