10 Redenen waarom je niet slaapt, en wat eraan te doen.

Oei, lieverd, daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Sommigen liggen voor de hand, sommigen wat minder.

Reden om niet te kunnen slapen kunnen we soms zelf best wel goed gissen, als het de dag voor een belangrijke gebeurtenis is, zoals een examen, een auditie, een nieuwe baan, een rechtzaak, bv.  Soms echter lijken we om allerlei redenen geleidelijk aan het slapen zelfs te verleren. Dan is de spanning allang achter de rug, maar lukt het toch niet om de slaap te vatten. Simpelweg omdat we te hard proberen, bij voorbeeld. Redenen om niet te kunnen slapen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 1. Obsessief piekeren, het hoofd niet tot stilstand te kunnen dwingen
 2. Depressie, spanning, stress, gevoel van onveiligheid
 3. PTSS en nare dromen
 4. Hoog sensitiviteit en/of  het lezen van emotioneel spannende boeken of het zien van te spannende films
 5. Bijverschijnselen bij medicijnen
 6. Pijn
 7. Koud licht ipv warm licht (Zie ook dit artikel: https://www.omama.org/gezondheid/over-kunstmatig-licht-en-slaap/)
 8. Koffie en energy drankjes in de middag of avond
 9. Slaap apneu

Allemaal goed en wel, maar hoe lukt het dan wel om de slaap te vatten?

 1. Obsessief piekeren – Om het hoofd tot stilstand te dwingen gebruiken mensen allerlei methoden, van yoga tot alcohol en alles wat daar tussenin zou kunnen zitten. Dat kan helpen, of een simpele mantra herhalen. Dat kan zo eenvoudig zijn als langzaam van 1 tot 7 tellen bij het inademen en van 1 tot 7 tellen bij het uitademen. Doot de ademhaling zo rustiger te maken wordt je zelf ook weer rustiger.
 2. Depressie, spanning, stress, gevoel van onveiligheid – Uiteraard is het het best als je kunt leren te ontspannen. Maar vaak is hier al van alles voor geprobeerd en is niets gelukt. En daar zit je dan, om 4 uur in de ochtend als je denkt dat verder iedereen slaapt. En je wilt eigenlijk nu onmiddellijk geholpen zijn. Dan zouden medicijnen, of zelfs een nachtmutsje (alcohol, mits niet teveel) even uitkomst kunnen  bieden. Als lichtere medicijnen zoals Melatonin helpen, dan is dat geweldig. Vaak is dat echter te licht. Dan is het zaak met de huisarts uit te zoeken welke medicijnen wel werken, maar niet verslavend zijn. En zonder medicijnen kun je ook nog dingen proberen. Als je in je jeugd gelukkige periodes hebt gehad waarin je ouders b.v. slaapliedjes voor je zongen, dan kan het helpen om in je hoofd stilletjes de rustigste slaapliedjes te zingen, telkens en telkens weer, tot je het gevoel van veiligheid terug hebt dat je toen kende en in slaap valt.
 3. PTSS en nare dromen – Ben je slachtoffer geweest van extreme agressie met Post Traumatisch Stress Syndroom tot gevolg, dan kan het zijn dat je nachten vergezeld gaan van de meest vreselijke dromen. Op een gegeven moment kan je onderbewustzijn dan na verloop van tijd zelfs de slaap helemaal weigeren, uit angst voor de nachtmerries die daar een gevolg van zijn. Hier is echt professionele hulp nodig. Het kan zijn dat bepaalde anti-depressiva uitkomst bieden, en de dromen blokkeren, waarna je geleidelijk aan de angst verliest voor de nare dromen en weer de moed vindt om gewoon lekker te gaan slapen zonder de vrees voor die vreselijke dromen.
 4. Hoog sensitiviteit en spannende emotionele boeken en films – Vaak wordt gedacht dat het helpt om voor het slapen een goed boek te lezen. Maar wat is dan een goed boek? Als je hoofd blijft draaien zou dat heel goed door emoties kunnen komen. En een spannende boek of film kan die emoties juist flink aanwakkeren, waardoor je het slapen voorlopig kunt vergeten. Het kan dan helpen om juist een “saai” technisch of taalstudieboek of zo te lezen. Saai is goed, hoe saaier hoe beter! Het kan zelfs de moeite waard zijn om alleen al daarvoor een simpele zelfstudie cursus te starten. En dan net voor het slapen gaan nog even een hoofdstukje te lezen. Soms sta je ervan te kijken wat je dan toch de volgende dag nog onthouden blijkt te hebben. Win-win dus!
 5. Bijverschijnselen bij medicijnen – Sommige medicijnen hebben als bijverschijnsel dat zij de slaap verstoren. Gebruik je medicijnen, check dan de bijsluiters. Als dit het geval is, kan een gesprek met de huisarts de moeite waard zijn. Samen kun je dan kijken of er een betere medicijn is. Wat ook mogelijk is is dat je lichaam moet leren omgaan met het nieuwe medicijn, zodat het vooruitzicht is dat de slapeloosheid in feite maar tijdelijk is. Mogelijk ben je dan geholpen met een – heel tijdelijk – slaapmiddel.
 6. Pijn – Pijn is iets waar sommige gelukkigen onder ons doorheen kunnen slapen, en sommigen helaas juist in het geheel niet. Als je normaal wel slaapt, maar met de pijn niet, dan is het zeker de moeite om een verhoogde pijnbestrijding hebben om toch te kunnen slapen. Pijn bestrijdingsmiddelen kunnen op verschillende delen van lichaam of hersenen werken. Zo kan het nodig zijn om b.v. bij erge uitgebreide pijn een combinatie te hebben van verschillende pijnstillers. Dus in plaats van meer en meer paracetamol b.v. juist:  een deel paracetamol, een deel tramadol en een deel ibuprofen te hebben. Want pijn is ongelofeljik vermoeiend, en kan zelfs slopend zijn, en al helemaal als je niet aan je nachtrust kunt komen.
 7. Warm licht, koud licht en schermen – In deze tijd kan dit onderdeel niet meer ontbreken. Hoeveel van ons kijken niet juist net voor het slapengaan nog even op onze mobieltjes? Beter is het om een uur voor het slapengaan het mobieltje helemaal uit te zetten, zodat de verleiding er niet is om vlak voor het slapengaan of tussendoor nog even te kijken. En verder, vroeger hadden wij gloeilampen, en laat nu dimbare gloeilampen eigenlijk voor onze slaap het beste zijn wat er is? Maar helaas, die zijn op veel plaatsen uitgefaseerd, en de nieuwe lampen beschieten ons met veel te veel blauwe licht. Ik heb hier een hele pagina aan geweid, die vinden jullie hier: Klik hier voor het artikel over slapen en verlichting.
  Gelukkig is het mogelijk onze computer schermen ’s nachts op warm nachtlicht te hebben na zonsondergang of een bepaalde tijd. Dit geldt ook voor onze mobieltjes. Mocht iemand graag willen weten hoe dit te doen, laat dan hieronder een berichtje achter, dan maak ik ook daar een speciale pagina met tips voor aan.
 8. Koffie en andere energy-drankjes -Nog een handige tip vanuit de Insomniacs Internationa chat groep: vermijd na de ochtend caffeïne in koffie en andere energy-drankjes. Energy-drankjes zijn al in het algemeen niet gezond, maar als je zo gebruikt, dan in elk geval alleen in de ochtend. Koffie, thee, drankjes met suiker erin vermijden 3-4 uur voordat je van plan bent te gaan slapen.
 9. De wasmachine aanzetten – Een tip om goed te kunnen slapen is het geluid nabootsen wat het ongeboren kind hoort in de baarmoeder. En laat dat nou net zijn als het geluid van je wasmachine! Dus als je die kunt horen in je slaapkamer, kun je je hoofd daarmee een heel veilig mooi ritmisch geluid cadeau doen. En gevoelens van veiligheid en vertrouwen zijn een goede geruststellende basis om heerlijk bij in slaap te vallen.
 10. Slaap apneu – Deze heb ik voor het laatst bewaard, omdat hier echt specialistische slaaphulp nodig is. Dit is een heel gevaarlijke ziekte waaronder veel mensen lijden, vaak zonder zelfs ook maar te weten dat zij het hebben. Slaap apneu betekent dat je ademhaling zodanig verstoord is, dat het niet meer automatisch de hele nacht door gaat. Telkens stopt je lichaam met ademhalen, waarbij je door je hersenen gewekt wordt om weer te kunnen ademhalen. (Gelukkig maar!) Slaap apneu kan ook vergezeld gaan door hartproblemen. Ook zonder dat je het weet. Dus als niets helpt, bezoek de docter en laat je een verwijzing geven naar een slaappolikliniek, waar men de nodige onderzoeken kan doen om vast te stellen of er bij jou sprake is van slaap-apneu.

Overigens, als je denkt dat iedereen slaap en jij alleen wakker bent, denk dan nog maar een keer. Want zo’n 30% van de volwassenen en 25% van de kinderen lijden hier onder. Dus niet alleen jij, maar een kwart tot een derde van de mensen om je heen zijn wellicht ook nog wakker of weer wakker geworden. Je bent niet alleen.


Met dank ook aan de bijdragen van:

Facebook groep Insomniacs International vrienden:

 • Yvonne Bowdidge
 • Veronica Van Der Merwe

Dit delen:

Leave a Reply