Wel of niet gaan scheiden?

In alle relaties komen goede en minder goede momenten voor, lieverd.

Wanneer de gedachte aan echtscheiding echter de kop opsteekt, dan is er al veel gebeurd, en veel misgegaan. Veel vertrouwen is mogelijk beschaamd. En vertrouwen is nu juist zo belangrijk in een relatie.

Wat gebeurt er als je straks gescheiden bent? Zie je mekaar nooit meer? Of blijf je vrienden, en zie je elkaar aan en af toch wel?

Het zal niet verrassen dat het nogal een rol speelt of je kinderen hebt of niet. Zijn er nog geen kinderen in het spel, dan kun je uit elkaar gaan en doet het er niet zoveel toe hoe vaak je elkaar daarna ziet, je hebt er zelf een keuze in.

Heb je wel kinderen, dan zou het zomaar kunnen dat je – ook al ben je gescheiden – elkaar telkens weer gaat tegenkomen. Bij de ouderafspraken met de school, bij de eindejaarsopvoeringen, bij de sportwedstrijden, bij de balletopvoeringen, bij het diploma-zwemmen van de kinderen als ze jong zijn. Als ze daarna wat ouder zijn, bij de diploma-uitreikingen, bij de verlovingen en huwelijken van de kinderen, wanneer de kleinkinderen geboren worden, en daarna bij de hoogtepunten van zowel kinderen als kleinkinderen! Dus ja, eigenlijk, voor de rest van je leven. Tenzij één van beide ouders verdwijnt en bij al die gelegenheden verstek laat gaan. Dat kun je zelf het best inschatten hoe en of dat waarschijnlijk is. En ja, dat blijft ook spelen, ook al zitten je ex en jezelf alweer jaren in een nieuwe relatie.

Denk er dus goed bij na of het echt nodig is om te gaan scheiden, of dat één of beide partners misschien gewoon verkeerde verwachtingen blijkt te hebben van een relatie, waar nog wat aan gedaan kan worden. Want ja, echt, ze bestaan, relaties die na wat woelige tijden toch weer in rustiger vaarwater komen. En die daar decennia later dankbaar op terugkijken, wetende dat ze toen het goede besluit hebben genomen om met wat moeite toch bij elkaar te blijven.

Uiteraard, als er sprake is van huiselijk geweld, dan geldt het bovenstaande niet. Dan kun je het beste zo snel mogelijk uit elkaar gaan. Helaas leert de ervaring daarvan telkens weer dat  het in de loop der tijd erger wordt, en niet beter.

 

Dit delen:

Leave a Reply