Wat is beter, trouwen of hokken?

Ach lieverd, daar hebben wat een mensen, jong en oud, het hoofd over gebroken.

Want hoe prachtig het ook lijkt om een grote bruiloft te hebben en dan voor altijd en voor altijd je ware te hebben gevonden, de werkelijkheid is maar al te vaak weerbarstiger.

Het scheelt ook of je graag kinderen wilt met de partner, of dat dat geen rol speelt. En hoe belangrijk is het dat beide ouders dezelfde achternaam hebben, en het kind of de kinderen ook?

Als Oma rond kijkt naar het aantal werkelijk gelukkige huwelijken die zij om zich heen heeft gezien in haar leven, dan zal dat hooguit 10% zijn. Nog 40% zijn gewoon goede vrienden geworden of doen gewoon hun stinkende best om het huwelijk te laten werken. En zo’n 50% gaat uit elkaar, al dan niet met een echtscheiding. En állemaal hebben ze gezegd toen ze trouwden dat dat hun niet ging overkomen!

Eigenlijk is Oma’s conclusie geworden, na verschillende situaties te hebben meegemaakt, dat het mooiste is om niet te trouwen, en echt uit vrije wil bij elkaar te blijven, en wel om twee redenen.

  1. Als je werkelijk bij elkaar wilt zijn, dan doe je dat toch wel, ook zonder “boterbriefje”.
  2. En als je werkelijk uit elkaar wilt gaan zal dat ook gaan gebeuren.  Maar wat als één of beiden nogal emotioneel is en/of wispelturig? Dan kunnen er momenten zijn dat je even los wilt breken, maar daarna elkaar zo mist, dat je toch weer bij elkaar terug komt. En dat je door de ervaring met elkaar gegroeid bent, en elkaar meer hebt leren waarderen.Dat kan evengoed of je huwelijkse partners bent of gewoon levenspartners. Echter, als één van de twee een echtscheiding in gang zet, waarbij de emoties uit de hand lopen, dan komt er een advocaat bij kijken. En die is gebaat bij de één helpen te koste van de ander, dat is zijn of haar werk. En dan ontstaan vaak wel zulke harde barsten in de relatie, dat er geen weg terug meer is.Was je nu gewoon levenspartners gebleven, en geen huwelijkspartners, dan komt er ook geen echtscheiding. En zo kun je na een kleine afkoelingsperiode gewoon weer – ouder en wijzer – met elkaar verder.

Dus trouwen? Of gewoon als levenspartners bij elkaar blijven? Welke optie heeft je voorkeur?

 

 

Dit delen:

Leave a Reply