Je dromen volgen? Of praktisch zijn?

Ja lieve schat, dit is inderdaad een lastige. Want hier raken voordat je het weet anderen betrokken – terwijl dit eigenlijk alleen om jou zou moeten gaan. En elk op hun eigen manier probeert je met de beste bedoelingen te adviseren.

Je ouders vinden je misschien super slim, en willen dat je naar de universiteit gaat. Misschien hebben ze zelf al ideeën over wat je moet studeren om succesvol te worden. En een heel klein beetje speelt misschien mee dat zij zo graag trots op je willen zijn. En natuurlijk is het fijn als je ouders trots op je zijn, dus als je niet oppast zit je ineens op een koers die misschien voor hun heel goed zou zijn. Maar of dat voor jou ook zo is? Misschien gaat er dan aan jou een goede boswachter verloren.

Misschien kun je goed tekenen en schilderen, en zien zij een leven van armoede voor je in het verschiet. Als je ook goed kunt leren, willen zij misschien veel liever dat je doctor wordt, of advocaat. Misschien kun je goed musiceren, en schrikken zij bij wederom het idee van een toekomst zonder noemenswaardig inkomen. En willen zij liever dat je leraar wordt. Misschien wil je leven van het land, en geheel onafhankelijk leven in harmonie met de natuur. En willen zij dat je de handel in gaat.

Alleen, als je die wijze raad opvolgt, dan zul je nooit weten of het wat had kunnen worden, jouw leven als muzikant. Als je het pad volgt wat anderen voor je uitstippelen, dan kun je nooit je andere vaardigheden ontwikkelen. En dat waar je potentieel heel goed in had kunnen worden, zal nooit tot stand komen.

Als je toch doorzet met het pad waar je voelt dat je roeping ligt, dan zal de natuur je vullen met energie om er steeds beter en beter in te kunnen worden. Dat is heel veel positieve energie die je gewoon krijgt als beloning omdat je dat doet waarvoor je bestemd bent. Je maakt dan een goede kans om je dromen waar te maken. En als je later zo oud bent als Oma, dan voel je je eigenlijk niets ouder als nu, en ga je gewoon door met de mooie dingen waar je inmiddels je hand niet meer voor omdraait. Want die dingen zijn goed, en houden je jong.

Echter, als je de wensen van anderen volgt, zij die jouw dromen niet kunnen aanvoelen, dan zwem je in feite tegen je eigen stroom in. En krijg je niet de kans datgene te koesteren en te ontwikkelen waarvoor je eigenlijk uitgeknipt was. Tegen de stroom in zwemmen kost heel veel energie. Maar nu zal de natuur je die energie niet geven. Je zult ontdekken dat dat heel veel negatieve energie kost. En ook oproept. Want uiteindelijk voelen mensen haarfijn aan of jij jouw droom leeft en prachtige dingen tot stand brengt, of dat je dingen met tegenzin doet, ook al is dat onbewust. En je gaat ontdekken dat mensen iemand bewonderen en aanmoedigen die doet wat de aangeboren passie ingeeft. Maar wie niet wordt bewonderd is iemand die om anderen te plezieren uiteindelijk dingen doet waar die ongelukkig van wordt. Die zo al redelijk ongelukkig was, wordt dat nog meer van de negatieve energie die zij van anderen krijgen.

Oma ziet nu op de televisie allerlei documentaires van mensen die wel hebben doorgezet en de dromen van Oma inderdaad leven. Oma kan het nu nog maar alleen spijtig en van een afstand bekijken, hoe anderen die het wel lukte haar een glimp geven van dat wat ook haar deel had kunnen zijn.

Dus, lieverd, dit is ontzettend belangrijk. Doe “gewoon” wat jouw hart je ingeeft. Er valt een leven bij te winnen. Jouw leven!

 

 

Dit delen:

Leave a Reply