Een groot talent en een grote liefde, welke is het belangrijkst?

Oei! Dat is nog eens een vraag, schat!

Er zijn je vele grote kunstenaars voor gegaan, mij staat niet bij dat vele daarvan hele duurzame relaties hadden. Het risico is dat je verscheurd wordt tussen de twee passies. Als je geliefde zelf geen andere passie kent, dan jouzelf, dan kan die aardig jaloers gaan worden om de tijd/aandacht/energie die jij in de kunst, muziek, wetenschap, of andere passie steekt. Hij of zij kan dan denken, (terecht?) dat hij of zij je moet delen met een soort van “ander”.

Bijgaande foto is van glasblazer Jeremy Maxwell Wintrebert, die aangeeft in de documentaire “Hart van Glas” dat hij vele relaties zag stranden door zijn focus op zijn passie voor glasblazen. Hier is de documentaire, mocht je je willen laten inspireren: https://www.avrotros.nl/close-up/gemist/detail/item/hart-van-glas-kunstenaar-jeremy-maxwell-wintrebert-03-08-2020/

En er zijn vele andere voorbeelden, denk aan Vincent van Gogh, Gaugin, Picasso, en de vele muzikanten, acteurs en andere kunstenaars en artiesten.

Wat is de oplossing? Mogelijk ligt die in een soort van balans en begrip voor elkaar wat je kunt krijgen als je beiden een andere passie hebt, zodat bij voorbeeld de één zijn/haar muziek ontwikkelt in de studio terwijl de ander haar/zijn kunst ontwikkelt in het atelier. En zo kunnen beiden een relatie hebben èn ook de aangeboren passie blijven ontwikkelen, zonder elkaar tekort te doen.

Zo hoeven geen van beiden jaloers te zijn, kun je elkaar inspireren en kunnen beiden ook genieten van al het moois wat de partner creëert.

Probeer bovenal te vermijden dat de één wordt opgeofferd aan de ander, want daar worden beide partners ongelukkig van.

 

 

 

 

Foto glasblaaswerk van Jeremy Maxwell Wintrebert
Dit delen:

Leave a Reply